Ägg på bordet

bread-21444_1280

Recept

5923330134_56040980fb_o

Kokt ägg

Cirkatider för ägg som läggs ner i kokande vatten. Löskokt 3-5 min, mjukkokt 6-7 min hårdkokt 9-10 min Koktiden varierar beroende på äggens storlek.
Gott till kokt ägg: Kaviar, ansjovis, majonnäs, grovt salt, purjolök, krasse, dill och gräslök.

Omelett

1 portion

2 ägg
2 msk vatten, mjölk eller grädde
salt, peppar
Smör till stekning

Knäck äggen i en bunke. Vispa lätt med vatten, bara så att gulan slås sönder. Salta och peppra. Slå smeten i en varm stekpanna, helst teflonbelagd, med smör. Rör om med en trägaffel, så att smeten gräddas jämnt. Servera när omeletten precis har stelnat. Lägg på eventuell fyllning. Gör varje omelett för sig eller för högst två personer, då får man bäst resultat.

kitchen-775746_1280
12110457094_c7aea1203e_k

Scrambled Eggs - äggröra

1 portion

2 ägg
2 msk mjölk eller grädde
1 tsk smör

Rör ihop i en stekpanna eller kastrull med en klick smör i. Värm sakta under omröring tills det stelnar men fortfarande är krämigt.

Förlorat ägg – pocherat

Koka upp vatten med salt och lite ättika, cirka 1 tsk per liter, knäck ägget och häll det försiktigt ner i vattnet.

1280px-Poached_eggs_and_smoked_salmon

Tips

Är ägget svårt att skala?

Är ägget svårskalat är det ett tecken på att det är riktigt färskt. Lägg de nykokta ägget i kallt vatten direkt efter kokningen så går det lättare att skala.

Är ägget färskt?

Lägg ägget i ett glas med vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett veckogammalt reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas.

Är ägget kokt?

Snurra ägget. Ett rått ägg snurrar långsamt och ojämnt medan ett kokt snurrar lätt och jämnt.

Ägg är nyttigt

Ägg innehåller allt du behöver, utom C-vitamin, i en liten smart förpackning. Med ett enda ägg och ett glas apelsinjuice har du fått i dig större delen av dagens vitamindos.

Ägg är rent protein och används ofta som standard för att mäta protein i andra livsmedel. I ägget finns viktiga vitaminer såsom A, D, E, K, olika B-vitaminer och viktiga mineraler.

- Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar

- Vitamin B2 (Riboflavin) håller hyn fräsch och bidrar till kroppensimmunförsvar

- Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna.

- Vitamin E är en antioxidant som skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och bygger upp immunförsvaret

- Protein är uppbyggt av aminosyror. I ägg är aminosyrornas sammansättning så perfekt att kroppen kan utnyttja det till nästan 100 procent för att bygga upp celler.

- Järn är viktigt för blodets förmåga att transportera syre kan skydda kroppen mot oxidering som förstör celler och bidrar till åldrandet. Järn kan också förebygga hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

- Selen är en kraftfull antioxidant och skyddar mot fria radikaler. Selen behövs för cellernas syreförsörjning, nervsystemet, ämnesomsättningen och immunförsvaret.

- Zink bidrar till nästan hundra olika viktiga kroppsfunktioner, som exempelvis tillväxten, frisättning av insulin och immunförsvaret.

Ägg innehåller kolesterol. Tidigare diskuterade man om kolesterolet i ägget är skadligt för hälsan. Men nu vet man att så inte är fallet. Mycket förenklat fungerar det så här:

Kroppens celler behöver en viss mängd kolesterol. Friska människor reglerar halten automatiskt. Det finns dåligt kolesterol som kan fastna i blodådrorna, och bra kolesterol som tar bort det dåliga. Vilket kolesterol som får överhanden beror på vilket fett du äter. För mycket mättat fett, som i t.ex. chips, skapar dålig kolesterol. Enkelomättat fett som i t.ex. olivolja och ägg skapar god kolesterol. Ett ägg om dagen kan med andra ord bidra till att du mår bättre!

Äggets storlekar

XL Extra large =över 73 g
L Stora = 63-73 g
M Medelstora = 53-63 g
S Små = <53 g