Våra produkter

alla kfp Fargretusch gotl

Sortiment

Det är skillnad på ägg och ägg. Gotlandsägg säljer till 100% ägg som kommer från frigående höns, både konventionellt producerade och ekologiska, KRAV-märkta ägg.

FRIG utan eko produkt gotland

Frigående lokala sortimentet

Ägg från hönor som lever fritt inomhus med högst 9 hönor per kvm. Stallarna har strö på golvet där dom kan gå fritt och sprätta och flaxa. Sittpinnar och värpreden finns till alla. Vatten och vegetabiliskt svenskt foder finns tillgängligt dygnet runt.

"Gulare gula" har inte bara en trevligare färg. De är extra rika på antioxidanter också. Det naturliga ämnet Astaxanthin, eller Asta, finns naturligt hos de vilda hönsfåglarna. Våra höns får i sig Asta genom svenskodlat algmjöl i fodret. Algen växer vilt i vår svenska natur och man hittar den både ute i skärgården och uppe i fjällen.

Bruna ägg kommer från bruna höns.

10P UTE

Ägg från utehöns

Det som skiljer ute-ägg från andra typer av ägg är att hönsen måste ha möjlighet att gå ute året runt! De äter ett vanligt hönsfoder.

Ekologiska KRAV-godkända sortimentet

Ekologisk produktion av KRAV-godkända ägg innebär att äggen kommer från frigående hönor inomhus. Max 6 hönor per kvm. De har samma förutsättningar som de vanliga frigående hönorna såsom strö på  golvet för att kunna sprätta, sittpinnar och värpreden. KRAV-höns ska dessutom vara ute minst 12,5 timmar per dygn under betesperioden maj t o m september och även tillgång till utevistelse året runt när vädret tillåter. Fodret är ekologiskt och kontrolleras av fristående ackrediterade certifieringsorgan.

15-p-ekologiska
storhushall

Storhushåll lösvikt

Vi säljer 30-pack brickor med ägg i kartonger. 5 brickor i varje kartong.

30 p lösvikt frigående inomhus / frigående utomhus

30 p lösvikt bruna

30 p lösvikt ekologiska KRAV

30 p lösvikt Gulare gula

Äggskola

Hållbarhet och förvaring av ägg

Äggkartongen ger information om bäst-före-datum som enligt EU-regler är 28 dagar efter värpdagen. Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, helst i sin originalförpackning med den spetsiga änden av ägget nedåt, kan konsumeras efter passerande av bäst-före-datum. Titta, lukta, smaka om ägget har blivit dåligt innan du kasserar det. Ägg är skyddade av sitt skal men undvik ändå att förvara det nära produkter som luktar starkt eftersom ägg lätt tar smak.

 

Sortering av förpackning

Följ anvisning på förpackningen. Vi har papper- eller plastförpackning. Genom att sortera förpackningarna i rätt kategori och lämna till återvinningsstation, kan förpackningarna återvinnas och användas på nytt. Ett enkelt sätt att minska vår miljöbelastning.

Knäck äggkoden

Den första siffran anger hur hönan lever:
0 = ekologiska hönor
1 = frigående hönor utomhus
2 = frigående hönor inomhus
3 = hönor från inredd bur

De två bokstäverna står för vilket land hönan bor i, SE står för Sverige.
De sista siffrorna står för vilken producent och den sista siffran vilket stall det är.

Lär dig märkningen och låt dig inte luras av formuleringarna. Det ska stå ”Ägg från frigående höns” på paketet. Står det exempelvis ”Lantägg” eller ”Färska Frukostägg” så är det inte alltid ägg från frigående höns.

Här köper du våra ägg

Våra ägg finns under varumärkena Gotlandsägg och Smålandsägg. Men den största volymen levereras som EMV. D v s livsmedelskedjornas egna varumärken.