Möte med Åsa Bolin

Sitta i styrelserum eller lägga strategiska planer för framtiden – det är inget för Åsa. Men när saker behöver tas om hand snabbt och effektivt – även sånt som är obekvämt – då har man kommit till rätt person.

Åsa Bolin, 48 år. En viktig spelare i Gotlandsäggs uppställning. Gift med Magnus, grundare och vd, bör ju också nämnas. Och som det familjeföretag Gotlandsägg är så har ju Åsa minst sagt en central roll.

Numer börjar även parets tre barn intressera sig för (och engagera sig i) bolaget – även om de just nu har fullt upp med studier och värnplikt.

– Vi har sen något år börjat med familjemöten där vi pratar om bolaget hemma på gården i Martebo, säger Åsa. Ett sätt att involvera ungdomarna och även ta in dom i vissa uppdrag.

Barnen är Emmy, 23, som pluggar ekonomi och tvillingarna Axel och Max, 20 år, som nu är ute och gör lumpen på olika platser.

Åsa fördelar sin tid mellan flera olika uppdrag

Fokus och träning – mot målet

Men vi måste börja att prata om en färsk händelse som målar bilen av Åsa bra. Nämligen det här med Vasaloppet. För nyligen hemkommen från sin 7:e start med drygt 10 timmar på skidor och där hon också försvarade titeln ”bästa gotländska” så vill man ju få höra hur det känns.

– Be mig inte prata om Vasaloppet för då slutar jag aldrig, säger Åsa och skrattar. Det är så mycket tankar och jag känner mig ännu upprymd.

– Det började med att jag behövde sätta upp ett mål att kämpa mot för drygt 10 år sedan. Jag hade problem med knäna och siktet på Vasaloppet gjorde allvar av träningen. Tillsammans med min syster så laddade jag med flera olika träningsformer. Jag hade också åkt mycket skidor som ung så därav var Vasaloppet ett mål i min smak. Och när man väl står där på startlinjen – redan då vet man att man vill göra det igen och igen. Det är känslan att man tävlar mot sig själv. I fickan hade jag en lapp med förra årets tid – som en mental påminnelse. När man sen går i mål – det är gråt och skratt.

Nu har Åsa även fått med sig sonen Max som är inne på samma tankar och redan klarat av två lopp.

Åsas knäproblem, som visade sig vara artros, har också lett till operation och insatt knäprotes men det hindrar inte henne i sitt aktiva träningsliv.

-Jag har svårt att springa annars gör jag allt! Padel, cykel, gym, skidor och rullskidor… min läkare har sagt precis så ”gör allt” och då gör jag det.

Ligga på soffan när man är ledig är alltså inte Åsas grej.

Privat bild av Åsa vid målgången, Vasaloppet 2024

Vägen till Gotlandsägg

Åsa är född och uppvuxen på Gotland. Hon började dock sin karriär i fjällen inom service, hotell och restaurang. Senare blev det en period på Almi Gotland där Åsa hjälpte företag med HACCP som står för Hazard Analysis and Critical  Control Point. Ett egenkontrollprogram som alla som driver ett livsmedelsföretag behöver ha.

När Åsa träffade Magnus 1999 var Gotlandsägg redan på bana sedan sju år.  Med sin bakgrund var hon direkt behjälplig i bolaget i många frågor som Åsa alltså hade erfarenhet av och då var det lika bra att byta arbetsplats och fortsätta jobba ihop med Magnus istället. Man kan säga att det var här nån stans som Gotlandsägg blev just ett familjeföretag.

Delat uppdrag ger Åsa energi

Åsa har sin arbetstid delad mellan kontoret i Stenkyrka på Gotlandsägg och som verksamhetsledare i Nilob AB som är ett fristående bolag. Nilob ansvarar för alla fastigheter som Gotlandsägg huserar i både på Gotland och i Småland samt några fastigheter ytterligare. Det är mycket praktiskt arbete med saker som renoveringar, inventarier, inköp och ombyggnationer. I Nilob är det i dagsläget Åsa och en person till anställd.

– Det är ett roligt jobb. Praktisk. Saker som måste fixas, ibland med kort varsel och jag gillar att det är tydligt när det är klart. Nåt man kan stryka från listan. Jag är ingen kontorsmänniska egentligen så jobbet med Nilob bidrar till en mix som funkar bra för mig.

På arbetstiden som är kopplad till Gotlandsägg jobbar Åsa med fakturering, producentavräkning och frakter för att nämna några uppgifter och vid behov blir det samtal med både kunder och producenter.

– Jag kan inte allt på bolaget men ganska mycket vilket gör att jag kan hoppa in på olika platser. Jag har varit i färdigmatfabriken i Tingstäde och kan vara på ordermottagningen vid behov som exempel. Det är inget problem. Ska det fungera så behöver vi ju snabbt kunna hjälpas åt när det krävs. Idag har vi som sitter på olika ansvarsområden en rutin att vi börjar dagen med ett kort ”pulsmöte”. Vi ses digitalt och det är just för att ta pulsen på läget. Det är superbra. Vi får direkt koll på om det är nån händelse eller ett problem som berör fler. Det har också stärkt teamet och gemenskapen tycker jag.

På kontoret i Stenkyrka har Åsa koll på dagens alla uppgifter som ska lösas

Snabba puckar både i och utanför jobbet

Det är många och olika uppdrag i vardagen för Åsa kan man alltså summera. En sak Åsa valt redan från start är att inte jobba heltid. Istället slutar hon sin arbetsdag klockan 14 varje dag.

– Det gör att jag också hinner träna, och när barnen var små var det fokus på att laga mat och ta hand om det mesta hemma. Det ger mig en bra balans och jag upplever att jag blir mer effektiv av att leva så. Jag kan vara igång på jobbet klockan sex om det behövs och full av energi.

Att vara effektiv och snabbfotad är helt klart Åsas grej. Men, vill hon betona, ska inte förväxlas med stress. För det är snabba puckar som gäller i allt och det är mer av ett personlighetsdrag.

– Även om jag ska handla mat på ICA så ska det gå fort. När min dotter sa vid ett tillfälle ”stressa inte” så svarar jag att ”jag är inte stressad, bara effektiv.” Som tur är så är Magnus ganska lika på så sätt att han inte gillar surdegar utan vill lösa saker direkt. Annars hade vi nog krockat för mycket.

Resor som lockar

Vad mer gillar du att göra Åsa – om det finns plats mellan jobb och träning?

– Resa – jag älskar att resa men gillar ju också att bara vara på Gotland så det får bli i mån av tid. Även resor får gärna bli träningsresor – att vara aktiv. Nu har jag bokat en träningsresa till Portugal och då får jag även med mig Magnus vilket är skoj. Dessutom kommer det bli aktuellt för oss att åka till Kanada när dottern Emmy inom kort ska installera sig där för sina ekonomistudier.

En annan personlig fråga, vad hade du gjort i livet om du inte jobbat på Gotlandsägg tror du? Svaret kommer snabbt.

– Drivit ett café eller en restaurang. Jag gillar det här med att fixa och baka, men också servicen och ansvara för helheten.

Tack Åsa! Så kul att få lite mer inblick i ditt jobb och dig som person. Nu ska vi ta nån bild också så då fixar vi det – snabbt och effektivt.