Mathias tar plats i vd-stolen

Sedan 1 september heter Gotlandäggs vd Mathias Stendahl. Han har jobbat i företaget sedan april i år och är nu varm i kläderna för att axla sin nya roll.

- Jag har sedan starten i våras varit på bolagets olika avdelningar och orter för att få inblick i organisationen. Så klart har jag mer att lära om hela äggbranschen och sakfrågor men jag har en bra bild av läget och det känns riktigt bra, säger Mathias.

Magnus Bolin, grundare och tidigare vd, tar samtidigt över rollen som styrelseordförande efter Jimmy Samuelsson som haft uppdraget sedan 2013. Magnus blir också kvar som kontakt mot producenter och i vissa affärsrelationer.

Familjeföretag med stora volymer

Vd-bytet är i linje med arbetet att öka företagets produktivitet och utveckling framåt. Det gäller även för Gotlandsägg att ständigt anpassa processer, rutiner och organisation för att bibehålla positionen som en av landets största aktörer i branschen. Samtidigt som Gotlandsägg har en styrka i att vara ett familjeägt företag där samarbetet och relationen med varje äggproducent är central.

-Kombinationen att jobba med utveckling och sättet Gotlandsägg värnar om god djurhållning, en levande landsbygd och livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt är det som verkligen tilltalade mig med jobbet.

Så beskriver Mathias tjänsten som lockade honom att ta steget och flytta till Gotland. Och lägger till

- Det finns faktiskt inte så många bolag av det här slaget i landet längre. Där ägarbilden varit den samma sedan starten och över 30 år - och där man klarar produktion och leverans med så pass stora volymer som Gotlandsägg gör. Vi levererar ju dagligen ägg till våra kunder som är de största livsmedelskedjorna via Stenkyrka på Gotland och packeriet i Ruda i Småland - och dessutom färdigmat, som pannkakor, via anläggningen i Tingstäde. Den senare en anläggning som idag är ett viktigt ben i bolaget och med en spännande utvecklingspotential.
-Så när jag läste på mer om bolaget blev jag riktigt nyfiken.

Mathias har många års erfarenhet av produktutveckling, produktion och försäljning. Han har dessutom jobbat som ledare i större och mindre organisationer. Som ledare är han trygg i vad som är viktigt och svarar kort och enkelt

-Alla ska bli sedda, alla ska ta ansvar – och jag bjuder på mig själv.

Livsmedel som profession och passion

Mathias Stendahl, 52 år, från Lerum utanför Göteborg tog alltså beslutet att flytta till Gotland och tar med sig sin fru Katinka Stendahl som jobbar som marknadsansvarig och content creator. Tillsammans har de två utflugna barn som blir kvar på fastlandet men supportar deras flytt till ön på alla sätt.

Närmast kommer Mathias från livsmedelsindustrin och Humble group. Han har jobbat med en rad olika typer av livsmedel som godis, fisk och bröd. När det kommer till ägg så blir det en ny erfarenhet men en hel del vet han ändå om råvaran. Mat är nämligen en passion och han har även jobbat en tid som kock. Vid unga 24 års ålder drev han en restaurang på Kosteröarna.

-Mat är ett av mina största intressen. Jag älskar att laga mat och att även få jobba med livsmedel är ju ett privilegium.

Höga höjder, skog och vatten

Flytten till ön är så här långt bara positivt för naturälskaren Mathias.

-Jag uppskattar verkligen att naturen ständigt är så nära. Jag har med mig min kajak och paddlar en hel del runt kusten och det blir också en hel del vandring. Gotland känns faktiskt som utomlands fast man är i Sverige.

Ett annat intresse är klättring där Mathias jobbar för att skaffa grönt kort genom Visby klätterklubb som håller till i gamla silon i färjeleden i Visby. Så både höga höjder och djupa vatten har plats i Mathias liv och det kommer ge honom energi in i arbetet framåt.

Varmt välkommen till Gotlandsägg Mathias!

Mathias Stendahl, vd på Gotlandsägg från 1 september 2024

 

Till vänster: Mathias Stendahl, nytillträdd vd.
I mitten: Magnus Bolin, grundare/ägare och ny styrelseordförande.
Till höger: Jimmy Samuelsson, ordförande mellan 2013 och 2024.