30 år med Gotlandsägg
Ett av Gotlands större företag fyller jämnt. Ett företag som varje dag ser till att det finns ägg att köpa i närmsta butik. Dessutom – sedan några år – färdiglagade pannkakor, plättar och raggmunkar gjorda på egna överskottsägg.
Med de stora livsmedelskedjorna (och deras egna varumärken) som kunder når Gotlandsägg ut i hela landet. Nu stundar 30-års-kalas.
Hallå där Magnus Bolin, vd och grundare
Gotlandsägg fyller 30 år. Hur går tankarna?
– Det är en häftig känsla. Så klart man inser att det hänt väldigt mycket. Idag är vi ett stort gäng – det är ju hela personalen och även våra äggproducenter som är Gotlandsägg. Då, 1992, var det mer ett galet solo-race som dessutom började av ett par slumpar kan man säga.
Så ta oss tillbaka till alltings början för 30 år sedan
– Jag hade året innan kommit hem från Alnarp som nyutexaminerad lantmästare. Jag hade bestämt mig för att bli producent av vitt kött, d v s kyckling. På Gotland fanns företaget Gutekyckling och tanken var att jag skulle bli producent åt dom. Allt var klart. Vi hade bara att få till ett möte och sätta bläcket på pappret. Men av nån anledning blev varje möte inställt eller bortglömt och när vi till sist fick till en träff var beskedet att de inte skulle ha fler producenter. Så klart lite av ’ridå ner’, för jag var långt framme med mina planer.
Tipset som förändrade allt
En person som sålde inredning gav Magnus tipset ”satsa på värphöns istället”. Och det var väl själva startskottet för Gotlandsägg kan man säga. Sagt och gjort, Magnus byggde för värphöns och satt in de första hönsen 1992. De var frigående vilket möttes av skepsis i branschen. På den här tiden var det burhöns som helt dominerade hos de större äggproducenterna men det var aldrig aktuellt för Magnus. Ett val som gav honom en del uppmärksamhet och inte långt senare växte debatten sig het och allmänheten protesterade starkt mot just burhöns.
– 2 500 höns hade jag och när lika många ägg började komma varje dag blev det till att jaga kunder för att bli av med äggen i samma takt. Jag fick avtal med tre butiker på ön som mer eller mindre räddade mig.
1 januari 1993 kom en ny förordning att alla ägg hos handeln måste vara genomlysta. Så jag köpte en lys vilket blev min första maskininvestering. Den öppnade för att fler äggproducenter började skicka sina ägg till mig. Steget var sen inte så långt till att ta hand om hela den kedjan – köpa, kontrollera, packa och sälja ägg.
Att jag inte hann kråka på det där pappret för att bli köttproducent är ju faktiskt det bästa som hänt.
Det första målet
Innan verksamheten var igång jobbade Magnus som lärare på lantbruksskolan Lövsta på Gotland. Han minns hur tankarna gick när han lämnade tjänsten för att satsa fullt ut på att vara sin egen.
– Jag satt upp ett mål och det var att jag skulle få ihop till min egen lön så jag kunde leva på det.
Nu har den planen fungerat bra i 30 år. Med åren har personalstyrkan också växt och idag är det ca 40 anställda i bolaget lite beroende på säsong.
Magnus Bolin har med tiden blivit ett namn som med sin kunskap har en stor roll och påverkan på hela branschen. Han används ofta som sakkunnig och engagerar sig i branschorganisationen Svenska Ägg som diskuterar allt om saker som foder, hälsa, priser och transporter.
Milstolparna som format bolaget
Bolaget var från start bland de första i landet att godkännas enligt ”Astrid Lindgren-lagen” (lagen om förbud mot burar för värphöns), 1997 var man bland de första med KRAV-märkta ägg och 1999 är man första äggpackeriet att certifieras för miljö och kvalitet (ISO14001 och ISO9002). Hög kvalitet, tuffa miljökrav och ett arbete för god djurhållning har varit viktiga byggstenar i bolaget från allra första början.
Så klart finns det även några särskilda händelser, värda att nämna, som format Gotlandsägg.
När Magnus och hans gäng hade varit igång i tio år så hade idén att etablera sig på fastlandet för att kunna växa på allvar hamnat högt på agendan.
– Hela ledningsgruppen och styrelsen åkte iväg till pensionat Villa Alskog i februari 2003 och spånade kring den möjligheten. Det ledde till att vi reste runt i landet och kollade in lokaler och konkurrenter för att se om det fanns något vi kunde köpa upp. I oktober samma år hade vi lyckats. Vi investerade i ett packeri och hyrde lokal av en äggproducent som låg i Fliseryd i Småland, vilket blev den perfekta lösningen.
2006 kommer sen att bli ett av de mörkare åren i Gotlandsäggs historia. En brand i juni totalförstörde nämligen packeriet i Fliseryd efter knappt tre år i Gotlandsäggs ägo. Men bara fyra månader senare samma år hade man hittat en ny plats, nu i Ruda, och byggt upp verksamheten igen.
– Att vi var igång efter en brand bara fyra månader senare var nog en större bedrift än vi förstod då. Andra liknande exempel, som Polarbröd, har ju tagit ett par år, säger Magnus om den händelsen idag.
Helt nytt affärsområde 2018
Som ett av de tuffare besluten måste vi ju nämna det här med färdigmatanläggningen. Ledningen med Magnus i täten förde dialog med sina kunder där ICA var först ut. Deras önskan var att hitta en leverantör för färdiglagade pannkakor och plättar i Sverige istället för att importera från utlandet. Att kombinera deras önskan med idén att kunna ta tillvara på s k sekundaägg – ägg med fel storlek eller nån spricka i skalet – var för bra för att inte agera på. Dessutom helt i linje med att producera mat med minsta möjliga miljöpåverkan. Möjligheten att köpa lokalen i Tingstäde, där det en gång tillverkats kakor, var en bra början. Utrustning som t ex ett mekaniskt stekbord har importerats från Frankrike. Otroligt mycket jobb under ett och ett halvt år gjorde det möjligt att 2018 sälja de första pannkakorna och plättarna. Idag har man fler kunder, bland andra Coop, och levererar alltså till hela landet. Fler produkter har tillkommit, som raggmunkar, och fler kommer det att bli.
– Ja, idag är det här ett affärsområde som är väldigt viktigt för bolagets totala lönsamhet, konstaterar Magnus.
Full fart framåt
När Gotlandsägg fyller 30 är det alltså rätt många saker att se tillbaka på. Men vad ska vi förvänta oss framåt?
– Först blir det en härlig personalfest i sommar. Att vi får ses och fira tillsammans ska bli riktigt skoj. Min målbild annars är att jag inte ska sitta som vd när jag fyller 60, vilket nu inte är så många år bort, utan kanske ha en annan spännande roll i bolaget då. Och självklart att vi kommer fortsätta vara ett av de mest drivande bolagen för att utveckla branschen.
Magnus brukar ju inte landa särskilt långt från sina mål så vi får väl se vad som händer. Grattis Gotlandsägg till dina första 30 år.