Välkommen Anna Axelsson

Kontrollera, analysera, presentera. Det är nyckeluppgifterna för Anna Axelsson, ny ekonomicontroller på Gotlandsägg. Men hon bidrar med mer än så. Efter bara 3 månader i den nya rollen är Anna redan varm i kläderna. Så dags att ta tempen på vem hon är och hur det går med nya jobbet.

Anna är uppväxt på en gård med kor och hästar i Dalhem socken på mellersta Gotland. Nu bor hon i Visby men ägnar ännu stor del av fritiden på gården. Där finns nämligen Master Chaplin, en 4-årig travhäst som hon både tränar och tävlar. En annan följeslagare till Anna är dvärgspetsen Bosse. Så när dagarna till stor del består av siffror och tabeller så bidrar djur och natur på fritiden med en balans i tillvaron för Anna.

 

Anna Axelsson ekonomicontroller Gotlandsägg

Anna Axelsson tar emot på sitt kontor i Stenkyrka

 

Tre månader på nya jobbet. Hur känns det?

– Det känns jättebra. Jag trivs med att organisationen är relativt liten. Alla kommer ju ganska nära och det är en avslappnad stämning. Dessutom har jag fått en fantastiskt bra introduktion och överlämning av Anna.

Den Anna som stått för introduktionen är alltså Anna Bolin-Sjögren som varit ekonomichef i närmare 30 år men som nu lämnat bolaget för att ägna sig åt andra uppdrag, bl a den egna gården. Läs mer om vad Bolin-Sjögren gör nu lite längre ner i artikeln. 

 

Stora datamängder att hantera dagligen

Som ekonomicontroller ser Anna trender och mönster i alla de siffror hon hanterar för de bägge affärsområden Ägg och Färdigmat. Vikter, leveranser, kundestimat, utfall.. listan kan göras lång. Dagligen produceras en enorm mängd data som ska översättas till nuläge och prognoser. Helt avgörande för att företaget faktiskt ska fungera och rätt beslut ska fattas. Det låter som ett ganska stressigt uppdrag?

– Nej, det fungerar bra. Visst, det händer att jag tar med mig jobbet hem om det är något som måste bli klart men det är inget problem. Inte än så länge i alla fall.

 

Deltar i företagets ledning

Anna är också ny i Gotlandsäggs ledningsgrupp och det är en av de saker Anna gillar med sitt nya jobb, att få vara med och påverka och ha viss inblick i alla delar.

– Att få arbeta med helheten är jättekul och det skiljer sig från de arbetsplatser jag varit på tidigare. När vi för en tid sen hade en diskussion om paketeringar föreslog jag att vi skulle paketera ägg från utehöns som 20-pack, och nu finns det ute i butik. Det är ju en jättehäftig känsla.

Med sina 29 år är Anna yngst i ledningsgruppen men tar med sig viktiga och intressanta erfarenheter till huvudkontoret i Stenkyrka. En civilekonomexamen från Uppsala universitet, därefter jobb hos sociala förvaltningen på Region Gotland och senast på Riksbyggen som förvaltningsekonom. Född i en lantbrukarfamilj har också gett förståelse för branschen men det är ändå mycket som är nytt så klart.

– Ja, det är mycket att lära sig. Processen är mer avancerad än jag trodde med alla delar som man måste ha koll på. Det är emballage, viktklasser, olika produkter och tusen andra saker. Helt enkelt många bollar i luften och ett högt tempo. Men det gillar jag.

 

Anna Axelsson ekonomicontroller Gotlandsägg

Det händer att jag tar med jobbet hem, säger Anna. Ny på jobbet men redan trygg i rollen.

 

Vad vill du utveckla när du ser saker med nya ögon?

– Jag gillar att jobba med digitala verktyg för att skapa grafer och bilder till presentationerna. Det förenklar för den som ska läsa. Det kommer jag att bidra med. När det gäller företaget i övrigt är djurhållningen viktig för mig. Här är vi redan långt framme och det är bra – frigående ute är framtiden och något som blir allt viktigare för konsument.

 

Ok, något på färdigmat-sidan?

– Finns ju massor av idéer redan men om du frågar mig så gärna fler lokala produkter och varför inte blåbärspannkakor, de hade ju varit supergott.

Tack Anna och varmt välkommen till Gotlandsägg!

 

…………………….

 

En annan Anna som vi också måste ta pulsen på är ju Anna Bolin-Sjögren som varit med sedan företaget bildades 1992 men som nu slutat på Gotlandsägg. Det Anna inte vet om företaget är inte värt att veta kan man nog påstå. Självklart behöver vi ställa ett par frågor även till henne.

 

Hallå där Anna Bolin-Sjögren, f d ekonomichef, som nu lämnat bolaget efter nästan 30 år. Hur har du det?

Anna Bolin-Sjögren på gården där det bl a finns får att ta hand om

– Tack, jag har det fint! Jag hade i min roll som ekonomichef många delar förutom ekonomin. Har man varit med sedan företaget bildades så har uppgifterna en förmåga att växa. Men senaste året har vi anställt både försäljningschef och löneadministratör och brutit loss delar från rollen, vilket är bra. Det gjorde att jag också kunde utveckla tanken på att faktiskt lämna och istället ägna mig åt mina andra verksamheter. Men visst är det en process att sluta när man varit en del av bolaget så länge.

 

Så berätta, vad gör du nu?

– Det är olika saker. Jag har en lantgård i Stenkyrka som jag äger tillsammans med min bror (Magnus som ju är vd i Gotlandsägg). Just nu håller jag t ex på att jobba på gården med målning och allt som hör till. Dessutom har jag en fastighet i Visby för uthyrning som jag behöver lägga mer tid på samt en del ekonomi- och redovisningsuppdrag.

– Mina föräldrar som bor på gården behöver också lite hjälp och då är det skönt att va nära. Jag har numer ett rörligare arbete än tidigare. Min gamla roll har jag kunnat släppa vilket känns bra, särskilt som jag vet att nya krafter är på plats.

Lycka till Anna och tack för fantastiska insatser i bolaget!