Iana reste långt för sin roll på Gotlandsägg

På huvudkontoret i Stenkyrka sitter Iana Safronova. Hon har varit en del av teamet på Gotlandsägg sedan april 2019 då hon började på färdigmatanläggningen i Tingstäde. Nu är rollen en helt annan och nyligen klev hon också in i bolagets ledningsgrupp. Vägen till Sverige och Gotland är en lång och spännande historia så det blir ett samtal om både jobb, uppväxt och framtid.

Första uppgiften på Gotlandsägg var alltså att paketera nygräddade plättar och pannkakor på färdigmatanläggningen i Tingstäde men som Iana avbröt för att ägna sig åt studier i ekonomi. En dag ringer Magnus Bolin som är VD på Gotlandsägg.

– Varför ringer han tänkte jag, har jag gjort nåt fel? Men han sa ”jag tror jag har en tjänst för dig”. Jag blev så överraskad och glad. Det här jobbet är fantastiskt spännande och nu får studierna ta lite längre tid istället.

Tjänsten Magnus erbjöd Iana var en administrativ roll, som personaladministratör och matchningen med Ianas personlighet var perfekt.

– Ja, det här är något som passar mig jättebra. Jag tycker att jag har ett drömjobb.

Iana Safronova har hittat sin plats efter krokiga vägar.

 

Språket inget hinder för Iana

Iana håller koll på mängder av avtal och regler i sin roll som personaladministratör men uppdraget har också växt och idag jobbar hon även som ekonomiassistent. Hon sköter alla in och utbetalningar, men också hantering av dokument gentemot myndigheter som t ex Jordbruksverket, där ett återkommande jobb är rapportering av salmonellaprov. Detta gör hon med ett leende och känner sig helt trygg trots att svenska inte är hennes modersmål.

– Jag får ju ibland ta hjälp av t ex Google translate men allt går att ta reda på, skrattar Iana.

Och modersmålet, vilket är det?

– Det är ukrainska. Jag är född i Ukraina i en stad 7 mil från Kiev, som heter Bila Tserkva som betyder vit kyrka.

Så från vit kyrka till Stenkyrka kan man säga. Iana föddes 1986 när Ukraina var en del av Sovjetunionen men som nu firar 30 år som självständigt. Det var en tuff uppväxt i fattigdom. Pappa var snickare men hade svårt att få jobb. Drömmen om att få studera och bygga upp ett helt annat liv har därför från unga år varit en stark drivkraft. Idag bor mamma och syster kvar i Ukraina och är väldigt stolta över Iana och den resa hon har gjort.

Iana visar på kartan var hon växt upp. I staden Bila Tserkva (vit kyrka) i Ukraina.

 

Gotland blev hemma efter krokiga vägar

Men vi tar det från början. 2009 var Iana i Sverige och på Gotland första gången. Via JordbrukareUngdomens förbund (JUF) fick hon hjälp in på ett traineeprogram och en praktikplats på Ryftes i Fole där man producerar grönsaker. Efter två omgångar av praktik varvat med fortsatta studier i Ukraina fick hon 2012 chans att komma tillbaka till Gotland. Då slog kärleken till och Iana träffade Alexander som också han gick samma traineeprogram.

Alexander drev då en veterinärpraktik i Ryssland och tanken var att paret skulle bosätta sig i staden Smolensk nära Vitryssland.

Men Gotland ville inte släppa taget om Iana. När hon ett par år senare, 2014, fick jobb på Ryftes som arbetsledare gick flytten tillbaka till ön. Alexander följde med och tog jobb på en gård. Nästan fem år passerade och Iana bestämde sig för att studera och därför jobba halvtid, och så kom det sig att Iana tog jobbet på färdigmatanläggningen i Tingstäde och därmed ett första steg in i Gotlandsägg.

Iana och Alexander hade då hittat sitt hus och bosatt sig i samma ort som arbetsplatsen, gift sig och fått sonen Ilja, 4 år idag.

– Det här är hemma för oss och vi kan inte tänka oss att bo nån annan stans. Vi är båda uppväxta i lägenhet så det är fantastiskt att ha ett hus med trädgård. Jag älskar att fixa med blommor och växter.

Studerar med lust och glädje

I villan i Tingstäde pratas det ukrainska, ryska och svenska i en härlig blandning. Kvällarna ägnar Iana främst åt sitt stora intresse – studier. Hon läser för att få svenskt betyg som motsvarar hennes finansutbildning i hemlandet, men också för att lära sig nya saker. Just nu är det fonder och aktiehandel som hon förkovrar sig i. Man måste imponeras av hennes lust och vilja att investera i sin egen utveckling.

– Jag har ganska lätt för att lära mig och är en väldigt nyfiken person. Allt är ju spännande! Så jag säger alltid ”Ja” till nya saker. Och det här med ägg visste jag ingenting om när jag hamnade här, men jag lär mig för varje dag.

I jobbet har Iana nu en helt ny utmaning i och med att hon också tar plats i företagets ledningsgrupp.

– Ja nu gäller det att se helheten och bli ännu mer insatt i hur det går för företaget. Jag är stolt över chansen och det är väldigt roligt – att tänka framåt, få nytt perspektiv. Det blir ju en ny väg i livet även om jag är på samma ställe. Men närmast ser jag också fram emot en resa till vårt andra kontor i Småland, Ruda. Då ska jag få träffa fler kollegor som jag bara haft namn på tidigare.

Skoja på jobbet – lite lättare här

När du jämför livet i Ukraina med det du lever nu i Sverige, vad ser du då?

– I Ukraina bor man oftast tillsammans i flera generationer – det är annorlunda. Och så har vi alltid presenter med oss även om man bara ska ta en fika med en vän. Det kan en del tycka är lite konstigt. Det jag gillar med Sverige är att man kan ha så roligt och skoja mycket med varandra på jobbet. Här är inte chefen nån som bara sitter instängd på ett rum.

Några slutord eller tips från dig som har en så positiv syn på det mesta?

– Man kan alltid välja – om man ska va glad eller inte.

Så sant. Tack Iana för pratstunden.