Prisades på skörde­festivalen

Gotlandsägg Färdigmat Tingstäde årets vinnare av Goda Gotlands matkultur-pris.

I helgen var det dags för den populära skördefestivalen i Roma på Gotland, arrangerat av Grönt Centrum. Som sista programpunkt på scenen under lördagen delade föreningen Goda Gotland ut sitt pris: Årets Regional Matkultur ambassadör. 

Priset har delats ut varje år sedan 2009 och sätter ljus på ett företag som utmärkt sig under året. I en matregion som Gotland finns så klart många kandidater. Riktigt glada och stolta var vi därför på Gotlandsäggs Färdigmat Tingstäde när det stod klart vem som var vinnare 2019. Erika Söderstrand och Peter Neverås från företaget tog emot priset bestående av diplom, matkorg från gotländska producenter och (inte minst) äran.

 

Peter Neverås och Erika Söderstrand från Gotlandsäggs Färdigmat Tingstäde med priskorg och diplom. Foto Riina Noodapera från Goda Gotland

Goda Gotlands motivering

På plats att dela ut priset var Goda Gotlands Anders Engström (föreningens ordförande) och Riina Noodapera. Anders berättar att de har haft ögonen på Gotlandsäggs Färdigmat Tingstäde sedan något år då man besökte anläggningen första gången och sedan med stort intresse följt utvecklingen och så här lyder motiveringen:

Årets ambassadörsföretag 2019 för Regional Matkultur Gotland tilldelas Gotlandsägg Färdigmat i Tingstäde som på kort tid gått från idé till färdig anläggning i produktion för plättar och pannkakor av gotländsk råvara med gotländska medarbetare som producerar 11 000 pannkakor i timmen som levereras över hela landet!

En sporre för teamet

Erika Söderstrand som är biträdande arbetande förman på Gotlandsägg Färdigmat Tingstäde utvecklar lite mer om hur det kändes att få ta emot priset

– Både Peter Neverås och jag kom in i ett tidigt skede och att bygga upp en verksamhet från noll till full produktion saknar ju inte utmaningar även om det är både utvecklande och kul. Ett sånt här pris blir därför en bra sporre till att fortsätta utvecklas. Det kändes väldigt hedrande att få ta emot priset och roligt med alla som kom fram och gratulerade.

Nu blir det att fira med tårta tillsammans med övriga gänget på anläggningen i Tingstäde som består av nio personer och diplomet kommer att hängas vid entrén så att alla kan se det, lägger Erika till.

Vinst med ansvar

2018 års vinnare var REKO-ring Visby och därför har även Cecilia Olsvenne som representant för det populära konceptet (där du kan beställa mat lokalt via Facebook) varit med i juryarbetet och deltog även vid prisutdelningen. Nu går den stafettpinnen över till Gotlandsägg Färdigmat Tingstäde.

Festivalen en riktig folkfest

Skördefestivalen som pågick  7-8 september är en riktig folkfest med nåt för alla. Du kan träffa ölproducenter, se regionens vackraste ko, lära dig mer om fiskförädling eller bara ta del av det senaste från alla matproducenter på ön.