Alla som väljer ägg från Gotlandsägg är nu med och betalar tillbaka till miljön. Att klimatkompensera är det senaste initiativet som Gotlandsägg nu genomför när det gäller miljöförbättrande åtgärder. Sedan tidigare har bolaget bl a egenproducerad vindkraft och låter en del av vinsten investeras i skog i Sverige.

Bolaget blev det första äggpackeriet som miljöcertifierades (ISO 14001) för tjugo år sedan, 1999. Sedan dess har miljöfrågor stått högt på agendan. Tillsammans med övriga i branschen förs dialog om hur framställningen av foder och lösningen av transporter kan minska dess miljöpåverkan.

Hur går klimatkompensering till rent praktiskt?

Magnus Bolin, VD på Gotlandsägg, förklarar lite närmare

– Vi har inlett ett samarbete med ZeroMission. Det innebär att de hjälper oss beräkna klimatpåverkan kopplat till volymen av äggproduktionen. Omvandlat till pengar säkerställer vi sedan att samma summa går in i certifierade miljö-projekt som binder koldioxid. Det handlar om bevarande av ovärderlig regnskog och utveckling av anläggningar för biogas i länder som är beroende av kol.

Vad kan Gotlandsägg göra mer för att bidra till att förbättra miljö och klimat?

– Vi måste alla göra ännu mer. Visionen som driver oss är att kunna leverera ett ägg som i sin ask är 100% klimatneutralt – det vore fantastiskt! I framtiden inte helt omöjligt men vi är inte där ännu. Det finns några utmaningar kvar inom bl a foderframställningen som måste lösas tills dess. Klimatkompensering är ett steg på vägen.

Är detta en satsning som berör vissa ägg i sortimentet eller gäller en viss period?

– Det gäller samtliga våra ägg-produkter utan undantag – även de ägg som levereras till kunder som EVM (egna varumärken som t ex hos ICA). Den här satsningen från vår sida gäller fr o m nu och läggs in i den löpande affärsmodellen – nåt slutdatum finns inte!

Mer om ZeroMission och hur de jobbar kan man läsa på deras hemsida zeromission.se 

Plantering för bevarande av ovärderlig regnskog i Indien. Ett av de projekt som stöttas när Gotlandsägg klimatkompenserar i samarbete med ZeroMission.

 

Projektet stöttar forskning och produktion av ny teknik. Som att skapa lösningar för biogas och sol-enenergi som ersättning för kol. På bilden ovan solspis i Madagaskar.

Certifikat kan du se HÄR