Längre hållbarhet ger mindre matsvinn

Mer ägg och mindre svinn!
I december gick Livsmedelsverket ut med den goda nyheten. Från och med den 8 december 2022, får butiker sälja ägg 28 dagar efter värpning istället för 21 dagar. Det gör att butikerna får mer tid att sälja äggen och inte behöver slänga ägg som har en hel vecka kvar till bäst före-datum, vilket kan leda till mindre matsvinn.
Om ägg förvaras kallt i kylskåpet kan de hålla flera veckor efter bäst före-datum. Så länge ägget luktar och ser ut som det ska går det bra att äta!
– Det här är bra nyheter och något vi på Gotlandsägg har kämpat för länge. Ägg har haft alldeles för kort bäst-före-datum och nu går vi åt rätt håll. Bra för både miljö och ekonomi säger Lena Lundvall sälj och marknadschef på Gotlandsägg om nyheten.
Läs mer om nyheten hos Livsmedelsverket här