Tomas ligger steget före
Tomas Cederblad är mannen som har stenkoll på bolagets alla byggstenar. En viktig spelare för att Gotlandsägg ska hålla den standard som krävs för att leverera till stora kedjor.
Rollen är produktionschef med ”undertitel” miljö- och kvalitetsansvarig och han sitter även i Gotlandsäggs ledningsgrupp. Tomas firar precis 25 år i bolaget. Det var hösten 1996 som han inledde sin resa på packeriet på Gotlandsägg. Mycket har hänt sen dess.
På Tomas kontor i Stenkyrka är det rejäla högar med papper och gott om pärmar – men han har koll på läget och tar sig tid att berätta om sin vardag och lite om sig själv.
– Jag växlar mellan tre kontor och väskan kan man säga. Även om jag också är ute och rör mig för att stämma av läget med kollegorna, säger Tomas.
Arbetet med certifikat – en ständigt pågående process
Ett av Tomas huvuduppdrag är att säkerställa att Gotlandsägg förtjänar och bibehåller de certifikat som krävs för att få vara leverantör till större kunder som t ex ICA eller Coop.
Kravlistan för ett av dessa certifikat finns samlat i en tjock bok från SIS (Svenska institutet för standarder) och fungerar lite som en bibel för Tomas. Den ligger väl tillgänglig och nån post-it-lapp markerar vad han jobbar med just nu.
– Det gäller att ha koll på alla punkter och på vad som ska följas upp. Vid en revision går man igenom allt och om något saknas eller har vissa brister så ska det upprättas en åtgärdsplan med tydliga tidsramar. Allt dokumenteras så man kan se vad som gjorts eller kvarstår.
Certifikaten är FSSC 22000, ISO 22000, ISO 14001, KRAV och Ekologisk produktion. Olika certifikat för olika produkter och delar av bolaget. Många tänker nog inte på hur mycket som döljer sig bakom denna märkning. Som att det t ex måste finnas dokumenterade rutiner för alla arbetsmoment. När Tomas öppnar sin dator och visar några exempel på de olika planerna får man en hint om vidden.
Så när en revision är klar och certifikaten har fått sin uppdatering, firar du då?
– Nej, inte direkt. Det är ju skönt att det är på plats men det är ju aldrig slut på det sättet. När en revision är klar så tar nästa moment vid. Då gäller det att titta på vilka saker som ska följas upp och kanske förbättras till nästa gång.
En praktisk hjärna bland allt pappersarbete
Tomas berättar att han är utbildad rörmokare och första jobbet var som isoleringsmontör. Dessutom jobbade han en tid som skolvaktmästare på 90-talet. När han tänker tillbaka på åren innan Gotlandsägg så undrar han ibland hur han hamnade här.
”Egentligen är jag ingen administrativ person” säger Tomas och skrattar åt insikten där han sitter med listor, post-it-lappar och kalendern som viktigaste verktyg.
Så hur är det möjligt att du ändå trivs i en roll med så pass mycket pappersarbete?
– Kanske för att min praktiska del av hjärnan behövs tillsammans med det administrativa. Att jag får fundera på hur vi praktiskt ska lösa olika saker. Sen att det händer så mycket i bolaget – det gillar jag. Jag måste vara på tå hela tiden. Jag har ju också fått utvecklas under de här åren. Det är ett tag sen jag började på packeriet, som var mitt första jobb här. En hel del olika uppgifter och även vissa utbildningar har det blivit med tiden.
Förutom kvalitetssäkring har Tomas ansvar för produktionsplaneringen. Fördelning av ordrar mellan de olika packerierna ska funka, service- och underhåll av maskiner ska planeras och rätt förpackningar måste finnas på plats. Det gäller att ligga flera steg före.
– När andra firar Halloween är jag framme vid nyårshelgen. Men vi hjälps åt. Som exempel har vi tagit fram ett årshjul som hjälper oss i ledningsgruppen att ha rätt framförhållning.
Produktionsplanering är som att lägga pussel större del av tiden, beskriver Tomas sin vardag.
– Det är lite det dagen går ut på. Ibland fattas det bitar och ibland är det för många. Det finns en utmaning i det.
Miljöfrågor engagerar
Miljöarbetet är en annan sak som engagerar Tomas. Han ger flera exempel på områden där det går att göra skillnad.
– Det kan vara att optimera maskinerna så de drar mindre energi, att se över transporterna eller svinnet vid produktion av färdigmaten. Men också frågor som hur vi i personalen tar oss till jobbet, behövs laddstolpar vid parkeringen.. den typen av funderingar.
Ser saker växa på fritiden
Kanske är det även på fritiden som idéer och tankar slår rot hos Tomas. Som när han ägnar sig åt sina egna odlingar.
– Jag och min fru Marielle har en kolonilott med växthus där vi odlar en hel del. Det blir sparris, jordgubbar, tomater och bärbuskar och en massa annat. Finns ju alltid något att göra beroende på säsong och det är ett bra sätt att koppla av.
Tomas som är född på landet, i socknen Lokrume på Gotland, är gift med Marielle sedan snart 30 år. Tre barn har det också blivit. Den yngste sonen är 15 och bor ännu hemma men de äldre, en son och en dotter, har flyttat ut. Familjen bodde länge i Tingstäde men det byttes för en tid sedan mot lägenhet i Visby. Och med kolonilott som sagt.
– Det känns bra att vi flyttat in till ”stan”. Större utbud och enklare om man vill gå ut och äta eller så – och numer behöver vi inte så stort.
Vi avrundar samtalet med en rundtur. I packeriet råder för stunden en ganska lugn stämning och på lagret ligger både ägg som är på väg ut och pallvis med förpackningar. Tack Tomas. Så otroligt spännande att höra mer om dig och din vardag!