Möt Magnus, vd. Om slumpen och att våga satsa

Att saker och ting, större händelser, oftast kommer till av en slump vet Magnus Bolin, grundare, ägare och vd i Gotlandsägg. Läs om hans spännande och ärliga story här, efter en intervju med Ulf Hammarlund. Om att gå sin egen väg, vikten av att andra tror på dig och modet att hoppa.

När Magnus var klar med studierna på Alnarp 1992 hade han bestämt sig för att satsa på slaktkycklingar.

- Det var en enorm kycklinghausse just då. Gutekyckling sökte producenter, och jag skulle bli en av dem. Men precis just då hände något i branschen, och det blev inget av med det. Att jag inte hade satt mitt namn på något papper är det bästa som hänt mig i mitt yrkesliv.

I stället blev det höns, ägg och företaget Gotlandsägg. Ett av Sveriges fyra största i branschen. Måndag till fredag förser Gotlandsägg Sverige med mellan 600 000 till en miljon ägg varje dag.

Men vi backar bandet lite. Magnus Bolin köpte fastigheten i Stenkyrka där Gotlandsägg har sitt huvudkontor tillsammans med sin far 1988.

- Vi köpte det helt enkelt för att jag skulle ha någonstans att bo. Meningen var att jag skulle bo i huvudbyggnaden, men den hyrde jag ut. Jag bodde i flygeln i 18 år. Annars var det mesta här bara ett skal som vi byggt upp efter hand.

Magnus jobbade i slutet av 80-talet som lärare på Lövsta. Han vidareutbildade sig sedan i Alnarp och kom hem för att i den tidens anda bygga upp en kycklingproduktion i Stenkyrka.

Men så blev det alltså inte. Ödet pekade ut en helt annan riktning.

- Jag hade egentligen ingen strategi för vad jag skulle göra istället. Men en leverantör som jag varit i kontakt med inför kycklingprojektet föreslog att jag skulle satsa på höns. Jag visste absolut ingenting om höns, men tyckte att det lät intressant. Och något var jag tvungen att hitta på. Jag stod ju där med stall, som inte krävde så mycket ombyggnad för att jag skulle kunna komma i gång med en ny verksamhet.

Den 14 juli 1992 startade Magnus Bolin upp som sin egen. Han började med 2 500 frigående höns, trots att ”experterna” avrådde. Frigående var inget som marknaden ville ha, sa de. Men det var fel. Helt fel.

- För att komma in på marknaden fick jag ta personlig kontakt med handlare. Och det var tre som trodde på mig. Roland Lindström (di Corsi i dag) i Roma, Kalle Blomqvist på Signalen och Peter Jonsson på Hemköp. De gav mig chansen och öppnade dörrar.

Det här var en period då det rådde stor ekonomisk oro i Sverige. Räntan var under några veckor 500 procent, och det fanns naturligtvis en oro för en ny, ung producent att slå sig in på en marknad som egentligen var helt okänd.

- Egentligen var det åt helvete att satsa på ett nytt företag just då. Men jag tog språnget ändå.

Magnus hade svårt att avyttra de 2 500 ägg till tre handlare på Gotland som hans höns värpte varje dag.

- Jag åkte till Stockholm. Fick kontakt med Frank Thelin i Huddinge som också trodde på mig. Och sedan började det rulla på.

Hösten 1992 införde branschen att alla ägg som säljs skulle kontrolleras med genomlysning. Producenterna tyckte att det var en onödig investering. Men jag köpte den utrustning som behövdes och tog kontakt med de tre övriga äggproducenterna på Gotland, och erbjöd dem att leverera sina ägg till mig. Och det var då, första januari 1993, som vi började utvidga verksamheten.

Magnus Bolin började lära sig mer och mer om hur branschen fungerade.

1993 till 2003 fortsatte företaget att utvecklas. Redan 1997 kom de första Kravmärkta äggen från Gotlandsägg. 1999 miljöcertifierades packeriet i Stenkyrka.

2002 uppmärksammades Gotlandsägg stort. Man utsågs till det prestigefyllda Årets Gasellföretag av Dagens Industri och nominerades till årets leverantör inom Ica.

Och då var det dags att börja växa igen. Och då krävdes en etablering på fastlandet. I oktober 2003 öppnade det första packeriet i Fliseryd i Småland. Efter en brand 2006 flyttades det till Ruda. Där packar man i dag 120 000 ägg i timmen, mot 28 000 i Stenkyrka.

Gotlandsägg har 24 producenter som levererar ägg till packningscentralerna i Ruda och Stenkyrka. De största producenterna har 50 000 till 60 000 höns i sina stall.

Magnus Bolin söker med jämna mellanrum nya producenter. Och det är det ekologiska som växer.Vi följer därför Pär Andersson här på hemsidan, som håller på att bygga upp ett nytt stall där han från och med i höst kommer att ha 18 000 höns som för kravmärkt.

- Vi märker att efterfrågan blir allt större på kravmärkta ägg. Hela den ekologiska marknaden växer. Och där ligger ägg och mjölk i framkant eftersom det inte skiljer så mycket i pris som det tillexempel gör mellan kravmärkt nötkött och vanligt kött, säger Magnus Bolin.

Vi har en vision eller en ambition att ligga i framkant med våra ägg. Vi vill vara äggleverantörernas BMW eller Audi, säger Magnus.

Fram till 2021 finns den en ambition att 50 procent av de ägg som levereras från Gotlandsägg ska vara ekologiska.

Magnus Bolin reser mycket i sitt jobb.

- Det blir två, tre dagar i veckan. Jag besöker producenter från Skåne till Örebro. Det blir många mil i bil. Men jag har lärt mig att leva på det sätter. När jag är hemma ägnar jag mig åt familjen och är inte med i så mycket annat. Det är viktigt för mig.

Magnus Bolin med hustrun Åsa Bolin

Magnus Bolin med hustrun och kollegan Åsa Bolin

Gotlandsägg har 24 anställda. Sett till omsättning ett av Gotlands största företag. Man har en marknadsandel i Sverige på tio procent, och enligt Magnus Bolin, sitter man nöjd med det.

Magnus Bolin står själv sina höns nära. Han har 5 200 frigående höns på gården.

- Det är viktigt för mig att vi kan visa våra kunder helheten. Jag brinner för hönsen, och jag vill att alla som jobbar med mig ska ha samma känsla och uppfattning.

Varje svensk äter drygt 220 ägg om året, enligt branschens uträkning. Man räknar med att det kommer öka med sex ägg de närmaste åren. Det gör ganska stora mängder i en marknad som aldrig mättas.

Och själv håller Magnus Bolin fanan högt genom att äta i snitt 2 ägg om dagen.