Möte med en äggproducent
Möt en av våra äggproducenter: Magnus Nilsson från Vikingstad
Utan våra fantastiska äggproducenter – inget Gotlandsägg. Deras dagliga arbete och ambition om högsta kvalitet gör att vi i vår tur kan leverera de godaste och bästa äggen till svenskarnas köksbord.
Därför vill vi presentera några av dessa personer lite närmare. Först ut är Magnus Nilsson från Vikingstad som levererar till Gotlandsäggs packeri i Småland (Smålandsägg).
På gården Berga-Alorp i Vikingstad finns 18 000 höns, unghönsuppfödning, dikor, alpackor och några hästar. Och familjen Nilsson förstås. Magnus som är fjärde generationen på gården, hans fru Jenny som är uppväxt på gården intill och deras tre döttrar.
– Det är en livsstil. Vi vill ju bo här och älskar att kunna leva så här nära våra djur. Men det finns ju också en baksida med att vara på jobbet 24-7. Men så länge det är roligt kör vi på, säger Magnus.
2004 sadlade paret om från konventionellt till ekologiskt jordbruk. Ett beslut de inte ångrat även om det finns utmaningar.
– Då var det bra lönsamhet i eko. Vi hade gott om egen kravgödsel från hönsstallen och det var ett sätt att öka värdet på gödseln. Men med ekologiskt kommer också andra krav man kanske inte tänker på. Som t ex att odlingen kräver specialmaskiner.
Har med sig hela personalen
På gården, som förutom djuren också har utsädesodlingar, har man idag åtta anställda. Det märks tidigt i samtalet att Magnus och Jenny ägnat mycket tid och energi åt att bygga ett tajt team tillsammans med sin personal.
– Det funkar väldigt bra med den personal vi har men vi måste alla vara otroligt intrimmade i hur vi ska jobba. Har du inte med dig drivet i personalen så går det inte.
Så vad är det drivet menar du, och hur förmedlar du det?
– Vi jobbar med tydliga och högt uppsatta mål och all vår personal är involverad i dessa. T ex har vi satt mål som att ligga i topp på värp, ha bra äggvita och låg andel sekundaägg. Genom att vi är med i Hushållningssällskapet får vi data på detta och vi kan jämföra oss med andra gårdar i närheten. Det ger energi och är roligt för oss alla att följa.
En annan sak för att behålla bra personal är ju lönen. Magnus menar att branschen generellt har skamligt låga löner men att de försöker ligga över snittet.
– Man måste tänka hållbart även i personalfrågor. Det som gör det otroligt svårt är när priserna pressas och det inte finns annat än personalkostnaderna att skära ner på – då är risken att vi inte klarar behålla det som är vår viktigaste tillgång på gården, vårt personalteam.
Bra mat måste få kosta
Senaste tiden har varit särskilt märkbar berättar Magnus. Ökat foderpris har inneburit nästan 3 000 kr om dagen för verksamheten. Det är klart att det inte går att lösa utan att det får konsekvenser eller stora förändringar.
– Då funderar jag ofta på vad packerierna, handeln och även konsumenterna egentligen vill? Hur ska vi se på producenternas plats i värdekedjan? När det känns som att vi är i botten av värdekedjan kanske vi skulle se det som att vi är i toppen istället och det måste sättas det pris som krävs för att driva fram ett ekologiskt ägg med bra löner och villkor längs hela resan.
– Dessutom har vi producenter stora investeringarna för hönsstall och foder samtidigt som vi lever med den största risken vid sjukdomsutbrott som salmonella eller fågelinfluensan.
Släpper taget bland molnen
Ett arbete som pågår i princip dygnet runt, året runt och där mobilen ständigt är påslagen kräver att man hittar något som ibland tvingar en att släppa taget och tänka på nåt helt annat. Döttrarna och Jenny har hästarna och ridningen –
ett bra sätt att vara i nuet. Magnus har valt att skaffa flygcertifikat och flyger gyrokopter, ett mellanting mellan flyg och helikopter. Med den lyfter han och drar iväg till olika platser när tillfälle ges.
– Vi är ett gäng som håller på med det när vi kan. Att få flyga i yrket var egentligen en dröm jag hade som yngre men jordbruket kom emellan så det här är ett slags kompromiss. Det är en bra kontrast till vardagen och laddar batterierna.
Tack Magnus för att du berättade om både tjusningen och utmaningarna med att driva en gård och för att du delar dina insikter om vad som är viktigt för en hållbar verksamhet.