Bodil leder teamet i Småland

”Jag trivs. Det är roligt att leda teamet – och inte så svårt när alla är på plats och det flyter på som det ska”. Så säger Bodil Berkeby om sin roll som arbetande förman på packeriet i Ruda i Småland.

Hennes tid i bolaget började när Gotlandsägg etablerade en anläggning på andra sidan Östersjön i början av 00-talet. Bara ett par år innan en tung händelse drabbade företaget.

 

Så vem är Bodil och hur kom det sig att hon började på Gotlandsäggs anläggning i Småland?

– Det är nu snart 20 år sen. Det var inte direkt planerat. Jag var utbildad inom lantbruk och jobbade som avbytare. Planen var att jag och min man skulle skaffa en egen gård. Men en allergi mot flera ämnen som t ex foder och sågspån satte stopp. Istället blev det villa med trädgård. Jag startade ett hundtrim, då jag alltid varit intresserad av hundar. Denna verksamhet kombinerade jag med att hyra ut kanoter i Fliseryd där jag bodde, berättar Bodil.

 

Bodil Berkeby blev tidigt chef över sina kollegor och leder sedan dess teamet på anläggningen i Ruda. Hon jobbar för att alla ska kunna det mesta för att verksamheten ska flyta på smidigt.

 

Lösningsorienterad kan man ju direkt konstatera. Behov av nya utmaningar leder sen vidare till att Bodil skalar ner timmarna i hundtrimmet och tar anställning hos Cedergrens äggpackeri som ligger i Fliseryd. 2003 övertar Gotlandsägg verksamheten och tar även över personalen. Packerichefen, som hette Jan, skulle inom kort gå i pension och efter ett par år påbörjades en diskussion om att Bodil skulle ta över rollen.

 

Året som skakade verksamheten

Kvällen den 12 juni 2006 brinner det i packeriet i Fliseryd. Bara några kilometer från Bodils bostad. Branden får ett snabbt förlopp och byggnaden totalförstörs.

– Det var en stor chock för oss. Många var precis nyanställda och plötsligt fanns inte arbetsplatsen kvar.

Det beslutades ändå relativt snart att packeriet skulle byggas upp på nytt men nu valde man en annan plats. Nämligen Ruda, en mil västerut, där det fanns en anläggning som kunde anpassas efter våra behov. Bodil minns tiden som intensiv och att hon tillsammans med sina kollegor fick vara med i planeringen av bygget som stod klart i oktober samma år.

Efter en tid som biträdande och när nya anläggningen var igång blev Bodil till slut packerichef. Idag är titeln ’arbetande förman’ men uppdraget det samma.

– Att bli chef över sina kollegor – det är ju rätt mycket tankar och utmaningar med det. Men jag har lärt mig mycket under åren. Att ta ansvar och att leda andra. Det finns mycket som är givande med personalfrågor också tycker jag.

 

Bodils ledarskap breddar teamet

Något som Bodil lyfter fram är hur hon försöker få alla i teamet att jobba med olika saker. Att man har en bred kunskap. Det gör dels att det blir mindre fysiskt ansträngande så man spar på kroppen men också att det blir mer effektivt när fler kan hoppa in där det behövs. Verksamheten blir mindre sårbar om någon är borta.

– Det där är hela tiden en pågående process, säger Bodil. Jag har dessutom bra stöd från övriga ledningen på Gotland så jag är absolut inte ensam i mitt ledarskap – och så jobbar vi ju som ett team här i Ruda. Det är fullt fokus från alla när det gäller att få de dagliga utmaningarna att flyta på så bra som möjligt. Vi packar ägg och säkerställer leveranser, men den ena dagen är ändå aldrig den andra lik. Det är ständigt nya saker som man ska parera.

 

När Bodil får frågan om hur hon tror andra ser på hennes ledarskap är hon ganska trygg i sitt svar.

– Rättvis. Och säger vad jag tycker. Men också att jag vill att alla ska må bra. Vi har ju samtal och rutiner för återkoppling från medarbetarna så därför känner jag till det.

Det där med att ”få allt att funka” gör att Bodil själv hoppar in i olika delar på packeriet. Helt i linje med hennes filosofi att kunna flera saker.

– Det har varit en period under pandemin med en del sjukfrånvaro och ”vabbande” men det löser sig eftersom vi hjälps åt. Jag har dessutom en biträdande förman som kan ta över om jag själv behöver vara hemma nån gång.

 

Bodil har snart 20 år i bolaget och trivs i rollen som ledare.

 

Om kanotpaddling, odling och Gotlandsresor

På sidan om jobbet är det gärna odling som gäller. Bodil bor med sin man Kent i en villa i Fliseryd. Där odlas det alltså grönsaker som gör familjen näst intill självförsörjande. Det där med kanotuthyrningen är sen länge ett avslutat kapitel men hon tar fortfarande gärna en tur i kanot på Emån som flyter förbi alldeles nära. Bodil och Kent har 2 vuxna barn och 4 barnbarn som alla finns på nära avstånd.

Bodil hemma i sitt växthus där hon ägnar mycket av sin fritid

Nåt besök till Gotland och huvudkontoret blir det ju så klart ibland. Vanligtvis nån gång per år. Nästa gång blir nu i sommar då det blir kalas för alla anställda. Företaget fyller 30 år och det ska firas av ordentligt.

– Jag det ska bli kul. Och att man varit med på nästan 20 av dessa är ju inte så illa.

Även om det knappast blir 20 år till (Bodil fyller 62 senare i år) så är det nog ändå ett antal år kvar för Gotlandsäggs klippa i Ruda.

 

Till sist, får man fråga.. har du tröttnat på ägg?

– Nej! Jag äter ägg varje dag.

 

Tack Bodil. Va kul att få höra lite mer om dig.