Populär invigning av nr 822

I lördags var det äntligen dags. Pär Anderssons kravmärkta hönsstall i Bäl på Gotland invigdes, och folk gick man ur huse för att vara med från start. Det blev en mycket glad dag, säger Pär, som tog emot drygt 130 gäster under eftermiddagen.

Invigning med sång av Bälmanskören

Invigning med sång av Bälmanskören

 

Sockenborna gick man ur huse när Pär Andersson invigde sitt ekologiska hönsstall i Bäl mitt i månaden oktober. Drygt 130 kom för att mingla, titta, dricka cider, äta snittar, lyssna på körsång och lära sig mer om hur det här med höns fungerar.

Dessutom kan man slå fast att det var första och sista gången som så många personer samtidigt besökte stallet. När hönsen snart flyttar in och börjar värpa kommer förstås bara Pär och hans närmaste ha tillträde.

I maj berättade vi här på gotlandsagg.se om Pär Andersson och hans framtidsplaner. Han och frun Anna-Lena hade bestämt sig för att utöka med flera höns. Då fanns det redan 20 000 ”vanliga” höns på gården. Nu flyttar 18 000 till in. Men de kommer att leva i en kravmärkt värld.

Förvånad över det stora publika intresset?

–  Det vara bara häftigt. Flera kom i dag än för fem år sedan då vi invigde den första delen. Jag hade bjudit in alla som bor i socknen, plus några till via min telefonlista. Det blev en mycket glad dag, säger Pär.

Enligt senaste befolkningsstatistiken bor 125 personer i Bäl. Det kom alltså flera än vad som bor i socken. — Det är kul att någon vågar satsa här i Bäl, var en av rösterna.

Dagen till ära underhöll Bälmanskören med nye kulturchefen Örjan Grimlund, som körledare. Där ingick både Pär och hans äldste son Viktor. Det blev välkända alster blandat med nyskrivet om kycklingar. Annorlunda och kul.

Pär bjöd också de intresserade på en rundvandring i det hypermoderna stallet.

 

Pär berättar för nyfikna på invigningen

Pär berättar för nyfikna på invigningen

De vanligaste frågorna?

–  Många tror fortfarande att höns sitter i burar och förstår inte att de går helt fria här inne. Så det var bra att få berätta.

Pär svarade på frågor vart äggen från gården hamnar (Gotland och Mälardalen) och sa att om man vill vara säker på att det är ägg från Bäl så är det nummer 822 på stämpeln som gäller.

Pär berättade också att nya höns måste uppfostras att lära sig hur de ska bete sig när de värper.

–  I början kommer vi att få se kanske 2 000 till 3 000 ägg om dagen som värps felaktigt. Det beror på att hönsen ligger på golvet och värper och inte förstår att de ska upp i korgarna. Vi får lyfta upp dem, och sedan lär de sig ganska snabbt. Det är som att uppfostra barn ungefär.

Äggen på golvet handplockas och kasseras. När hönsen är uppfostrade värps 99 procent av äggen på helt rätt sätt.

I helgen som kommer (22-23 oktober) desinficeras det nya stallet inför de första 9 000 hönsens ankomst den 26 oktober. Övriga 9 000 kommer första november. De kommer från Örebro och är 16 veckor gamla.

– De skulle kommit någon dag tidigare, med det är enduro på Gotland och det fanns inga platser på båten. Men en eller annan dag spelar ingen större roll.

Hönsen kommer att gå inne till maj då de släpps ut på en stor yta i den närbelägna skogen.

–  Men de kommer att kunna gå ut på verandan, och ha det bra där, säger Pär, äggfarmare som möter framtiden med både konventionella ägg och kravmärkta.

Vi gratulerar och önskar lycka till med nya stallet.

Lycka till!

En glad Pär Andersson tog emot många gratulationer under dagen.