Thomas är kvalitetsansvarig

Välkommen Thomas Mårtensson. En ny profil på kontoret i Stenkyrka och även ny i ledningsgruppen på Gotlandsägg. Uppdraget är Miljö- och Kvalitetsansvarig och är en deltidstjänst till att börja med.

Det som är nytt är att detta nu är en renodlad roll. Tidigare har uppdraget legat på Tomas Cederblad som nu kan släppa den här biten och fokusera på sin roll som produktionschef med allt vad det innebär.

Så nu vill vi veta lite mer om nya Thomas som landade på Gotlandsägg strax efter påskhelgen. Och vad han gjort tidigare.

 

Flyga till jobb i Europa ersattes av 5 min i bilen

– Jag har tidigare jobbat runt om i världen. Nu var jag beredd på att pendla igen. Men så landar jag på ett företag i ”bushen”, fem minuters bilväg från hemmet. Det är ju helt fantastiskt, säger Thomas.

 

Industri, processer och chans att påverka

Thomas föddes 1962 i Fårösund, på norra Gotland där familjen hade ett åkeri. Det blev verkstadsskola på Marinvarvet i orten. Under 80-talet började arbetslivet med ett antal år inom stenindustrin, hos Nordkalk. En kortare period på Ragnsells för att sen mellan 2010 och 2020 jobba på SMA Mineral som produktionsdirektör med ansvar för ett tiotal anläggningar. Uppdraget var att säkerställa tillgången på kalksten för produktion. Antingen genom brytning lokalt eller genom inköp. Det handlar om långsiktig planering på strategisk nivå förklarar Thomas.

– Mitt jobb har bestått av juridiska processer, inköpsprocesser, strategiska processer. Det har blivit så och jag har fått utvecklas i takt med uppdragen. Det var kanske inte så här jag tänkte att det skulle bli men det ena har lett till det andra och jag har fått chans att jobba med både ledarskap och att få vara med och påverka. Och det gillar jag. Jag är också målinriktad som person.

 

Thomas Mårtensson är vår nya miljö- och kvalitetsansvarige på Gotlandsägg

Utbildning har det också blivit längs vägen och Thomas har en universitetsutbildning via Harvard med inriktning  ”ett klartänkt ledarskap”.

– Som person är jag väldigt social. Det har underlättat när jag har jobbat som ledare för stora grupper och pendlat runt om i världen. Men resandet tär på en också. Och nu är det skönt att inte ha den typen av uppdrag men ändå få ett ansvar där jag känner mig hemma. Här på Gotlandsägg pågår just nu en revision som vi måste hantera för att säkerställa vår certifiering. Och det är vad jag börjat – ett bra sätt att komma in i företaget.

 

Positivt överraskad

– Det var en av Gotlandsäggs styrelsemedlemmar, Per-Olof Grymlings, som tipsade ledningen om att man behövde en resurs för kvalitetssäkring. Därefter blev jag kontaktad av dåvarande VD Magnus Dahlbom. Jag visste inte särskilt mycket om Gotlandsägg tidigare. Det är definitivt större och omsätter mer än jag trodde. Det jag hade koll på var att det var ett familjeföretag och jag tror det finns fördelar med det. Som att man tänker lite mer långsiktigt och hållbart än företag som bara vill ha snabb avkastning.

 

Livet som gått upp och ner

Som person är Thomas glad och positiv och han skrattar mycket när vi pratas vid. Och det finns många ljusa ingredienser i hans liv men det har också varit tungt i livet.

Sin första fru, Maud, som Thomas har tre vuxna barn med gick hastigt bort i cancer. På bara tre månader var livet omkullkastat. Då var det tungt.

När han sen några år senare lärde känna Lina från Luleå som hyrde rum av hans pappa så uppstod kärlek på nytt. Det blev äktenskap, två barn och två bonusbarn också.

– Vi flyttade till orten Lummelunda tillsammans och där bor vi riktigt bra med plats för barnen, vår slöa men härliga S:t Bernardshund och katt. Barnbarn har det också blivit i mitt liv så det är full fart kan jag lova. Jag har glädjen att ha dom alla samlade på ön förutom en son som bor i Västerås.

Om att bli pappa ’en andra omgång’ är faktiskt lite lättare säger Thomas och ser ut att mena det också. Och kanske är det också en positiv grundinställning till det mesta som gör att inga hinder är särskilt stora.

Andra saker han ägnar fritiden åt är trädgårdsarbete en del löpning men också att laga mat.

– Jadå, det blir en hel del raggmunkar – en favorit, eller fisksoppa. Och så bakar jag surdegsbröd också. Och självklart gillar jag ägg, det blir alltid två stycken varje morgon.

 

Tack Thomas. Lycka till med revisionsarbetet och ditt nya uppdrag.