Dahlbloms första månad som VD

”Mycket spännande och mycket kvar att lära sig” så säger Magnus Dahlblom när han summerar läget efter en dryg månad i sin nya roll som VD på Gotlandägg.

Magnus, 54 år, är född i Sölvesborg men har numera satt ner bopålarna på gotländsk mark. Familjen består av hustrun Jessica från Ronneby som jobbar som lärare i Visby och två vuxna barn, en dotter och en son, bosatta i Linköping och Uppsala.

Varför det blev Gotland för Magnus och Jessica är en kombination av jobb och att Jessica alltid drömt om att bo på en ö. Och då fick det bli så. 2016 gick flytten första gången till Gotland. Ett par år senare blev det jobb på Arla i Vimmerby för Magnus vilket innebar en flytt tillbaka till fastlandet. Men då han samtidigt hade rollen som platschef på Arla Visby präglades tillvaron av täta resor över Östersjön. Men nu har paret ändå landat på ön ”för gott” berättar Magnus.

– Vi uppskattar verkligen Gotland med närheten till havet och naturen. Och efter en lång tid med pendlande är det fantastiskt att ha landat för att stanna.

Magnus Dahlblom, vd på Gotlandsägg sedan oktober 2022

En lunch som överraskade

Hur gick då första tankarna när han fick frågan om uppdraget, d v s att ta över som VD efter Magnus Bolin som haft rollen sedan han startade bolaget 1992.

– Det var i maj tidigare i år som Bolin frågade om vi skulle ta en lunch. Han nämnde då att han varit VD i 30 år och funderat ett tag på att gå över till en annan roll i bolaget och frågade hur jag skulle se på att axla rollen efter honom.

– Jag blev först ganska tyst. Visserligen har jag haft koll på Magnus Bolin och företaget tidigare och är imponerad av hela företagets resa. Men det är så klart mycket att ta in.

Dahlblom berättar vidare hur han såg på uppdraget och drar viss jämförelse med sitt tidigare jobb som platschef på Arla Vimmerby/Visby.

– Här på Gotlandsägg får jag vara med och påverka hela kedjan och hela bolaget. Det tilltalar verkligen mig. Rutan är liksom större och mer total. I mitt jobb på Arla som är en så stor organisation så blir du ganska begränsad i din box och kan bara påverka inom den.

Vidare har jag ju erfarenhet av produktion och vissa likheter finns så klart med uppdraget på Arla. Som att äggen kommer oavsett – precis som mjölken. Och att det gäller att optimera flödet och minimera förlusten samt att vara förutseende för trender och händelser framåt. Med en avancerad maskinpark som finns här handlar det också om saker som t ex underhåll och planerade stopp, och här känner jag igen mig och kan vara till stor nytta.

 

Produktion inom vitt skilda branscher

Erfarenheten av produktion kommer inte bara från Arla som var senaste arbetsplatsen utan Magnus har även varit på företag som Höganäs i Bjuv där han jobbat med eldfast tegel och på Metsä Tissue som tillverkar toalett- och hushållspapper, mer känt som Lambi. Tiden på Metsä innebar även ett par år i Tyskland på deras utvecklingscentrum.

– Men nu är det ju ägg och då har jag mycket att lära om just den här branschen. Det är ju inte som jag kanske trodde att ”ett ägg är ett ägg” förklarar Magnus och skrattar. Det är mer komplicerat än så med olika viktklasser mm. Så nu behöver jag förstå alla ytterligheter som kommer med rollen.

Därför är besök hos producenter, hos kunder och inte minst på Gotlandsäggs produktionsanläggning i Ruda i Småland på hans dagordning och det är ganska bråda dagar för att lära sig så mycket som möjligt. Han har t ex redan packat pannkakor och plättar på anläggningen för färdigmat i Tingstäde och var väldigt imponerad över hur bra det fungerade där.

– Jag vill ju lära mig och förstå så mycket som möjligt för att sen kunna ta de beslut som krävs. Men redan nu har jag sett vissa saker som skruvats på för bättre arbetsmiljö hos medarbetarna. Kan man hitta förbättringar i smått och stort, som t ex för en rutin som involverar lyftmoment, så gör det stor skillnad i vardagen. Jag tänker alltid ”hur kan man göra just det här enklare eller bättre?”

Magnus I samspråk med Sebbe som jobbar i äggpackeriet i Stenkyrka. Att förstå produktion och ansvara för en maskinpark som behöver underhållas och driftas är inte nytt för Magnus även om det här med ägg är ny mark.

 

Öppenhet präglar Magnus ledarstil

Förutom tekniken och rutinerna är det också fokus på att lära känna människorna han ska leda på Gotlandsäggs alla anläggningar. Så hur tänker han kring sitt ledarskap?

– Jag gillar verkligen att jobba med människor och har alltid dörren öppen. Jag har en ganska informell stil som chef och tycker om att kunna prata öppet och umgås nära personalen på jobbet. Att man tar med sig sina medarbetare i sitt arbete så att säga. Vidare är jag drivande, målinriktad och snabb och jag hoppas det kommer vara ett bra sätt att leda det här gänget.

– En annat sätt som beskriver mitt ledarskap är att jag älskar att visualisera saker – att rita upp flödet. Det blir bättre diskussion om man har samma bild framför sig när man för en diskussion. Därför blev det snabbt en större whiteboardtavla här på mitt rum, säger Magnus och visar att det mycket riktigt är en stor whiteboard på plats som redan är fulltecknad av noteringar från ett tidigare möte.

Att jobba sida vid sida med Magnus Bolin tycker Magnus Dahlblom känns väldigt positivt och han förklarar att det ger en trygghet så här tidigt i nya rollen. Men passar ändå på att flagga för att det kommer vara tillfällen då de inte tycker lika, men det är ju som det ska vara.

 

Hur kommer bolaget att utvecklas med dig i förarsätet?

– Det är lite tidigt att säga. Jag har fått mitt ägardirektiv som anger riktningen och jag tycker det känns tydligt. Områden att utveckla är flera men kanske framför allt inom färdigmaten.

– Jag ser också ett värde i att synliggöra bolaget mer. Under min tid på Arla lanserade vi flera saker som skapade snackisar kring det lokala varumärket. Exempel på det är den profilerade Gotlandsmjölken, övergång till lokalproducerad biogas och det populära eventet ”Ko-släpp” som drog massor av gotlänningar ut till de olika gårdarna. Sånt spelar också roll för själva arbetsgivarmärket – att man syns som arbetsplats och kan attrahera rätt kompetens i framtiden.

 

Husbilstankar, jägarexamen och resor

Så vad kan du berätta mer om dig själv och livet utanför arbetet?

– Det är ju så klart fokus på jobb just nu men privat så är det mycket som själva flytten fört med sig. Att det leder till nya kontakter och nya nätverk är spännande tycker jag. Det har också blivit mer tid för träning. Ett gymkort är i alla fall införskaffat. Dessutom är jag inne på att ta jägarexamen.

Även resor är ett intresse som Magnus och hans fru har gemensamt och då gärna till solen, men det finns också tankar på det där med husbil även om dom inte hakat på den trenden ännu. För Magnus är det intresset att vara ute i naturen så mycket som möjligt på sin fritid som lett till de här planerna.

Tack Magnus! Och stort lycka till i nya rollen. Vi får väl anledning att återkomma med dina tankar igen när du kommit lite längre på din resa här på Gotlandsägg.

 

Magnus trivs med utmaningen att lära nytt. ”Jag funderar alltid om det finns något som går att göra lite bättre och lite enklare”